top of page

BAKOM HYRTJÄNSTEN HACK YOUR CLOSET

Kan vi bli bättre på att dela kläder med andra? Och förändra vår syn på att vi måste äga alla våra kläder? Det hoppas Hack Your Closet, ett företag vars idé går ut på att låta kunder hyra fyra plagg i månaden som väljs ut av stylister. Vi har pratat med Mikaela Larsell Ayesa, en av grundarna, om hur affärsmodellen föddes och hur den har vuxit.


Kläder vikta i en låda på ett golv.
Box från Hack Your Closet.

I februari månad ligger F/ACT Movements fokus på cirkularitet och innovation. Det är två viktiga komponenter att ha med sig både som konsument och som företag för att nå en hållbar textilkedja i framtiden. Som konsument kan du göra val som bidrar till cirkulära flöden, eller kanske hitta nya sätt att konsumera på. För företag handlar det om att gå i bräschen och ställa om, där ett sådant företag är Hack Your Closet.


Grundarna bakom det Stockholmsbaserade företaget är Mikaela Larsell Ayesa och Lisa Gautier, vars prenumerationstjänst på kläder finns i Sverige och i Frankrike. Varje månad får deras prenumeranter fyra klädesplagg hemskickade till sig efter deras personliga stilprofil, som sedan skickas tillbaka och cirkuleras till andra människors garderober. Mikaela Larsell Ayesa svarade på några av våra frågor på hur denna cirkulära modell uppstod och fortsätter att växa.


Två kvinnor som sitter med en hand mot ansiktet bland kartonger.
Lisa Gautier till vänster och Mikaela Larsell Ayesa till höger.

Hur föddes idén till Hack Your Closet?


– Idén till Hack Your Closet föddes med visionen att förändra klädindustrin till en bättre och mer hållbar sådan. Efter många års erfarenhet från modebranschen kände min medgrundare Lisa att hon inte längre kunde arbeta i en bransch som inte hade samma miljötänk och värderingar som hon själv. Sedan hon var liten har hon klätt sig i second-hand plagg och tack vare hennes mammas intresse för 'thrift stores' i Frankrike har hon lärt sig hur man hittar guldkornen i mängden. Med hennes bakgrund, intresse och passion för startup-världen skissade hon på Hack Your Closet's affärsmodell.


Hur funkar processen med att få hem kläder anpassade till ens stil?


– Processen med att få hem kläder anpassade till ens stil startar med att skapa en stilprofil i Hack Your Closet's app. Där beskriver man sin stil genom att svara på frågor som handlar om preferenser, vad man tycker om och vad man inte gillar. I appen kan man även ladda upp inspirationsbilder samt använda vår swipe-funktion för att hjälpa stylisterna att förstå din stil. När stilprofilen är skapad väljer din personliga stylist ut fyra plagg som matchar din profil. Kläderna är second-hand, överproducerade eller osålda och har räddats från att slängas eller brännas trots att de fortfarande är i mycket gott skick. Många av plaggen är till och med oanvända! Dina plagg tvättas, stryks och packas i en låda som skickas hem till dig - svårare än så är det inte.


En kvinna med glasögon och beige tröja som känner på ett plagg i en garderob.
En stylist som väljer kläder i Hack Your Closets garderob.

Hack Your Closet stöttas av EU-organet EITs Climate-KIC, vad innebär det?


– EIT Climate-KIC stöttar oss genom att erbjuda klimatundervisningar, introducera oss till värdefulla kontakter, finansiering och genom att låta oss vara med i deras globala nätverk med andra personer och företag som kämpar för att ställa om till en hållbar värld. Vi är med i EIT Climat-KIC Accelerator, ett program som hundratals nystartade företag söker sig till varje år men som endast tio blir intagna till i Norden. Man får genomgå intervjuer, Bootcamps och ansökningsenkäter för att komma in, men är man väl antagen så får man all hjälp i världen.


Hur tror ni att vi ser på delande och ägande av kläder om tio år?


– Jag tror att klädindustrin kommer röra sig likt fordonsindustrin - där delande och uthyrning är normaliserat. Att vilja uppdatera sin garderob och utmana sin stil kommer alltid finnas där. Din stil reflekterar ofta din personlighet och vem du vill bli sedd som utåt. Utvecklas du som person så vill du troligtvis även utveckla din stil. Men att köpa plagg som du snabbt tröttnar på, plagg som är trendiga under en säsong eller plagg som endast duger till vissa tillfällen är inte hållbart. Jag tror att vi kommer äga vår basgarderob innehållande plagg av hög kvalité som är producerade på ett miljövänligt sätt, som vi använder varje dag och som kan matchas med allt, för att sedan dela och hyra den delen av garderoben som ständigt uppdateras. Men jag tror inte att det kommer ta 10 år tills detta är ett faktum, det kommer förhoppningsvis gå snabbare än så.


Vad är en miljöbov inom mode som ni tror kan vara ett minne blott om fem år?


– Trendiga kollektioner som finns i butik i max en månad!


Vill du lära dig mer om cirkularitet och innovationer inom mode och textil? Följ oss på Instagram!

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page