top of page

F/ACT MÖTER AHMED AL-QASSAM

Uppdaterat: 10 dec. 2020

Vi har fått möjligheten att möta ingen mindre än Ahmed Al-Qassam och prata om stil, mode och hållbarhet ut ett mer manligt perspektiv. Ahmed har en BaSci i Environmental Science och blev utnämnd 30e mäktigast i hållbarhetssverige 2017. Han blev även utsedd till en av 33 hållbarhetstalanger under 33 år 2018 och grundare av Miljöpodden - Vinnare av Malmö Stads Miljöpris 2016.


HUR SER DU PÅ DIN EGEN STIL?

Jag skulle beskriva min stil som en hybrid mellan hiphopinfluerad second hand och det jag hittar i min flickväns garderob. Sen tänker jag ofta på olika delar i min stil. Hur kan jag skapa något unikt med egen touch samtidigt som jag kan hålla mig inför vissa ramar. Det krävs i mitt jobb som klimatlobbyist att se någorlunda representativ och trovärdig ut, samtidigt som jag inte alltid är så villig att kompromissa med min stil. Second-handplagg är ofta unika som så att de inte hittas i storskalig skala. Därför är det enklare att hitta plagg som ingen annan har och därmed skapa en egen identitet, berättar Ahmed.


"Hållbarhet handlar till stor del om våra val. Att välja rätt är inte bara viktigt, det är komplext också"

"VI RÖSTAR VARJE DAG MED VÅR PLÅNBOK"

Vi glider oundvikligen in på mode, konsumtion och hur det utmanar oss som individer.

Det hållbara modet tar sig uttryck i våra val. "Jag är övertygad om att vi måste välja med större omtanke, att vi väljer sånt som bryter slit- och slängmönstret. Utan att kompromissa på individens unika stil", säger Ahmed.


"Men den största utmaningen i att konsumera medvetet ligger i att vi som individer måste förstå och utnyttja vår konsumentmakt i högre grad", fortsätter Ahmed. "Och även förstå den existentiella krisen vi befinner oss i. Vi röstar varje dag med vår plånbok och ger företag och organisationer makten genom att välja om vi satsar pengarna på de eller ej. Såklart spelar vår socioekonomi roll men det är vetenskapligt belagt att de som bidrar mest till klimatförändringarna är de med högst inkomster, framför allt män. Kvinnor och barn är de som oftast drabbas av klimatförändringarna. Att förändra våra beteenden och inre värdegrunder är en annan utmaning som kommer att vara avgörande i om vi klarar vår tids största ödesfråga eller inte."Även att minska konsumtionen är en viktig del i att nå en hållbar värld för nuvarande och framtida generationer, säger Ahmed. "Som miljövetare och hållbarhetsagent ser jag det som en stor del av mitt ansvar att inte bara föregå med gott exempel, men också att dela med mig av kunskap, tips och liknande för att knuffa andra i min omgivning till en hållbar livsstil. För mig är hållbart mode inte bara att vara ekologisk. Det är snarare en livsstil eller ett beteende som till exempel gynnar företag med bra värderingar. Hållbarhet handlar till stor del om våra val. Att välja rätt är inte bara viktigt, det är komplext också."


"Jag tror att vi är mitt i skiftet där allt fler män inser och agerar på sätt som dels minskar klimatförändringarna och dels tillåter naturvärden att ta mer plats i det inre"

MÄN OCH HÅLLBARHET

I dagsläget är övervägande del hållbara influensers kvinnor och vi ser fortfarande relativt få män på just den scenen. Vi undrar hur Ahmed ser på det? Han svarar: "Värderingar som att värna natur och omgivning har under lång tid associerats med eller tillskrivits som feminina attribut. Därför har det inte varit så naturligt för män att ta till sig dessa. De senaste åren har dock dessa värderingar nått allt bredare målgrupper, tillsammans med ekofeministiska teorier som tagit mer plats. Bland annat om hur kopplingen mellan förtrycket av naturen hänger ihop med förtrycket av kvinnor."


Han fortsätter: "Men jag tror att vi är mitt i skiftet där allt fler män inser och agerar på sätt som dels minskar klimatförändringarna och dels tillåter naturvärden att ta mer plats i det inre. Och jag ser väldigt positivt på framtiden, inte bara på grund av den ökade medvetenheten, utan också på grund av den enorma kraft som unga har på samhället i dag. Rörelsen bakom Greta Thunbergs framfart, #FridaysForFuture, är nu en global rörelse som når många miljoner människor. Vem hade kunnat tro det för knappt två år sen? Organisering ger mig mycket hopp. Det är enbart när vi organiserar oss som vi kan få igenom stora samhällsförändringar, vilket vi sett otaligt många gånger de senaste århundradet. Förändringen är i slutändan oundviklig, och vi kan antigen välja att göra övergången till ett hållbart samhälle enklare i dag, eller så får vi ta den svåra vägen i framtiden", berättar Ahmed.STANNA UPP OCH ANDAS

Vi frågar Ahmed vad han tror att alla kan göra för att bidra. Han svarar att alla kan stanna upp och andas. "Titta sig omkring, reflektera, konceptualisera, inte bara den positiva förändringen men även den katastrofala krisen. Ställ frågan: Vilken är världen vi vill lämna över till framtida generationer? Om våra förfäder själva inte hade ställt sig den fråga, var hade all utveckling tagit vägen? Slutligen kan vi alla komma ihåg att vi drivs av att göra gott och bidra i största möjligaste mån till samhället. Varje morgon kan du ställa frågan: På vilket sätt kan jag bidra till en positiv samhällsutveckling i dag?"

"Och ett tips jag använder mig ofta av när jag hittar ett helt nyproducerat plagg jag gillar, är att jag tar mig några dagar att fundera. Vad är det jag saknar som gör att jag vill ha plagget? Vilken funktion skulle den fylla? Vad hade jag annars kunnat lägga pengarna på? Det och andra frågor jag ställer mig själv ger mig ett perspektiv som gör att jag landar i att jag inte ska köpa plagget. Kanske hittar jag något liknande på second hand. Kanske har min tjej, eller någon vän något liknande jag kan låna? Många av våra köp är rena impulsköp som jag verkligen tror vi kan minska med lite mer reflektionstid", säger Ahmed.

AHMEDS MEST HÅLLBARA PLAGG

"Mitt mest hållbara plagg är en skjorta från Nike ACG, Nikes friluftsmärke, som jag köpt för cirka 120 kronor på second hand. Skjortan är varm och extremt tålig, men likväl snygg med en tidslös design. Jag kan ha den på arbetsmöten som när jag vandrar i skogen och ändå känna mig stilig. Ett annat plagg är ett par veganska skor från Ecoalf som jag blivit sponsrad med. De är minimala i stilen och bland annat gjorda av kaffesump. Funkar lika mycket på dansklubben som till finmiddagar".


LÄNK

Ahmeds Instagram: @envirobae, extern hemsida, öppnas i nytt fönster.

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page