top of page

FORSKNING PÅ HÅLLBART MODE

Uppdaterat: 5 apr. 2022

F/ACT Movement har äran att arbeta med en forskningspraktikant inom cirkulära textilsystem. Läs om hur du kan vara med och bidra under hashtagen #weaveyourstory!Under 2021-2022 förstärks F/ACT med Jamila Siamwalla som gör praktik hos Högskolan i Borås. Hennes projekt handlar om att få våra kläder att stanna längre i våra garderober genom att använda storytelling i sociala medier! Om du inte känner igen begreppet, så är det kort och gott den typen av marknadsföring som de flesta klädföretag använder för att få oss att köpa deras produkter. De skapar historier som vi relaterar till istället för att bara visa sina produkter rakt upp och ned.


Genom att vända på steken, och istället använda greppet för att knyta an till det vi redan äger, kan vi gå mot att göra en av de viktigaste förändringarna för att nå en hållbar textilkedja. Nämligen att se till att vi använder våra kläder längre! Ett klädesplaggs klimatpåverkan kommer nämligen till största del från dess tillverkning, så vi bör alltid tänka långsiktigt när vi fyller på våra garderober. Dessutom är textilier idag svåra att sortera och återvinna på ett bra sätt, så att maximera dess användning är det bästa du kan göra som modeintresserad.


Det har inte alltid varit såhär, och vi konsumerar mer på alla plan idag än vad vi gjort tidigare. Tillgängligheten hos fast fashion, urbanisering, sociala medier och marknadsföring har bidragit till att vi tappat det band vi tidigare skapade med våra kläder. Så kolla i din garderob och ställ dig frågor kring varje plagg - vad har jag för minnen kopplade till det? Hur motiverar eller inspirerar det här plagget mig? Du kommer inse att du har något att berätta om varenda ett!Att du bidrar med dina tankar och minnen om kläder är vad som kan hjälpa Jamila att utföra sin forskning. Publicera bilder på Instagram under #weaveyourstory och berätta vad du har för klädminnen, så kanske du kan inspirera någon annan att göra likadant.


Genom den här typen av storytelling kan vi även skapa en förändring i hur benägna vi är att ta hand om våra plagg. Om något är viktigt för dig så tar du hand om det bättre. Även dessa berättelser vill vi höra under #weaveyourstory!Om du undrar varför vi valt den här hashtagen, så är det för att vävandet är en viktig del både inom textil och berättelser. Vi väver våra kläder, men vi väver också historier hela tiden i våra liv. Därför tyckte vi att den passade extra bra för syftet med den här forskningen!

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page