top of page

10 DOKUMENTÄRFILMER OCH SERIER OM HÅLLBART MODE

Uppdaterat: 19 apr. 2022

Vad passar väl bättre just nu än att bingea bra filmer och serier? Därför har vi samlat en lista med tips att plöja igenom, såklart på hållbart modetema!


MODEINDUSTRINS SMUTSIGA BAKSIDA

SVTPLAY

Klädindustrin sägs vara den näst största miljöförstöraren i världen, strax efter kol- och oljenäringen. Stacey Dooley undersöker hur vår passion för snabba modetrender göder en industri som producerar ett allt större hot mot naturens resurser. Västvärldens klädkonsumtion ödelägger utvecklingsländernas vattenförsörjning, och Stacey Dooley visar även vilken vilken klimatförstörare din garderob är. Hon ställer de världsledande klädmärkena till svars och frågar vilka steg de tänker ta för att rädda vår planet. Brittisk dokumentär från 2018.
DEN GIFTBLÅ FLODEN

SVTPLAY

När vi låter fattiga länder tillverka våra kläder skapar det jobb och kanske välstånd där och våra egna vatten kan tillfriskna. Men i länder som Indien och Bangladesh får floderna betala ett högt pris för en textilindustri utan miljökrav på sig.
JENNY SKAVLAN KLÄR AV MODEBRANSCHEN

SVTPLAY

Jenny Skavlan älskar kläder. Med konstiga uppfinningar och spännande experiment förklarar hon varför vi klär oss som vi gör. Norsk dokumentärserie som lyfter mode från alla håll och kanter - stil, trender, hållbarhet, storlek och identitet.
DET STORA KONSUMENTBEDRÄGERIET

NETFLIX

En undersökande dokumentärserie som visar hur försumlighet och lögner vid marknadsföring av populära produkter kan få allvarliga konsekvenser.MINIMALISM

NETFLIX

I denna dokumentär om minimalism intervjuas människor som avsäger sig det amerikanska idealet, att saker gör en lycklig.THE TRUE COST

VIA EGEN HEMSIDA

En övergripande dokumentär som visar historien bakom plaggen. Om vilka människor som skapar dem och vilken påverkan industrin har på världen. Dokumentären är filmad i länder över hela världen, från catwalken till slummen. Världsledande personligheter intervjuas kring hållbarhet och mode, så som exempelvis Stella McCartney, Livia Firth och Vandana Shiva.
THE CLOTHES WE WEAR

DW DOCUMENTARY - YOUTUBE

Två reportrar går undercover för att få reda på sanningen om vad som händer på textilfabrikerna. De upptäcker enorm påverkan på miljön, trots modeföretagens försök att använda hållbara budskap för att sälja kläder.


Se hela dokumentären i videon ovan, eller genom denna länk på YouTube.THE MACHINISTS

YOUTUBE

Personliga berättelser från kvinnliga fabriksarbetare i Bangladesh. Ett porträtt av den mänskliga kostnaden som ligger bakom västerländsk fast fashion.


Se hela dokumentären i videon här ovan, eller via denna länk på YouTube.The Next Black YOUTUBE

"The Next Black" undersöker framtidens mode, med fokus på de företag som ligger i framkant gällande kläderna vi bär. Dokumentären bemöter de främsta hindren som modeindustrin står inför och går bakom kulisserna för att titta närmre på tekniken, uppfinningarna och innovationerna som kan hjälpa industrin att bli mer hållbar.
WHERE THE FUTURE OF FASHION IS HEADED

YOUTUBE

En dokumentär som lyfter fem modepionjärer som experimenterar med nya material, återanvändning och högteknologisk design. Deras syn på framtida mode sträcker sig längre än bara hållbarhet - de vill att vi ska omvärdera hur vi ser på skönhet och mode i det stora hela.


Se hela dokumentären i videon här ovan, eller via denna länk på YouTube.


Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page