top of page

AKTIVERA GARDEROBEN

Det första och viktigaste du kan göra är att börja med din egen garderob. Där finns du, din stil och förmodligen massor med plagg som du inte använder. Följ dessa steg för att aktivera din garderob igen!

1. VAD ÄR DIN STIL?

Är du minimalist eller maximalist, eller kanske både och? Genom att tänka till kring vad du använder för typ av kläder och vad du gillar för stil blir det enklare att rensa. Tips! Gör ett inspirationskollage för att kategorisera favoritplagg, signaturlooks, en färgskala eller mönstermix som du gillar. 

2. RENSA!

Ta stöd i ditt inspirationskollage om du känner dig vilse i stilen. Om du är osäker; fundera på när du använde plagget senast. Är det mer än ett år sedan? Då är det dags för någon annan att ta över. Ställ dig 4 frågor: 
 

  • Älskar jag plagget?

  • Passar plagget?

  • Skulle jag köpt det om jag hittade i butik idag? 

  • Vad ser du för mönster? Har du mycket av samma sort, t.ex. jeans? Har du en färg som du inte längre passar i?

3. SKAPA SMART FÖRVARING

Förvaring är a och o när det kommer till en aktiv garderob. Det du inte ser eller når kommer du förmodligen inte att använda.

4. KOMPLETTERA

Ta fram ditt inspirationskollage igen och fundera på vad som eventuellt saknas. Fokusera på att få tag på dessa plagg nästa gång du letar istället för att spontanshoppa något onödigt som du redan har. 

Vi har samarbetat med Myrorna och tagit fram microkursen "Aktivera garderoben" som dessa 4 punkter kommer ifrån.

Ladda ned kursen för att inspireras och följa i detalj!

DSC_0388_edited_edited.jpg
Aktivera
Secondhand

STYLING & SECOND HAND

Ibland tappar vi inspiration och känner att vi inte har någonting att ha på oss. Vi kanske till och med saknar ett visst typ av plagg eller är sugna på att prova något nytt. 

STYLING

Fastnar du lätt i samma mönster när du ska sätta ihop en outfit? Ett tips är att välja ut ett plagg från din garderob som du ska använda varje dag i en vecka. Vi lovar - du kommer att bli väldigt trött på plagget och kommer att längta efter resten av din garderob. Kanske vågar du dessutom tänja på gränserna och bära ditt plagg på ett helt nytt sett? Det är sann aktivering av garderoben! 

SECOND HAND

Känner du ändå att du behöver något nytt - varför inte leta efter det på second hand? Det finns mer second hand där ute än någonsin och det blir enklare att hitta specifika kvalitetsplagg. Läs vår lista över Göteborgs bästa second hand, eller kolla in våra tips på second hand-shopping online. 

Det bästa med second hand är att du sparar på jordens resurser och du har större chans att hitta riktigt unika plagg! 

Stylin & 2nd hand

UPPDATERA OCH PIMPA

Ibland går ett plagg sönder, får fläckar, har tappat passformen eller är rent ut sagt trist och vi pallar inte med det längre. Istället för att slänga så finns det några enkla grejer du kan göra för att förvandla ditt plagg till något helt nytt! Bara följ dessa enkla steg:

KLIPP

En väldigt enkel typ av remake är att gå loss med saxen. Har du en skjorta som du älskar men hatar de långa ärmarna? Klipp! Det blir en blus. Jeans med full passform på benen? Klipp! Det blir ett par shorts. 

ADDERA

En fläck kan förvandlas till en vacker, broderad blomma. Ett hål försvinner ifall du stryker på en snygg patch. Kanske ditt plagg inte har några fel mer än att det känns tråkigt. Ett litet ord, figur eller illustration kan göra ditt plagg riktigt unikt. Ifall du själv inte gillar att pyssla så skaffa en textilpenna och låt din konstnärliga vän göra underverk på ditt plagg! Eller varför inte färga om hela plagget?

REMAKESKOLA

Om du vill inspireras till fler sätt att uppdatera dina kläder på ska du spana in vår Remakeskola! Du hittar den på YouTube eller Instagram, och kan läsa mer om den här.

Remake
Remake
Vårda kläder

LAGA & VÅRDA

Din garderob är en skattkista full av vackra saker med värde. Ju bättre du tar hand om dina skatter desto längre håller de, så enkelt är det. 

LAGA

Att laga dina kläder behöver inte vara så svårt som du tror. Vårt tips är att bjuda in din vän, släkting eller förälder som är lite pysslig och ha en liten lagar-skola. Eller helt enkelt YouTube:a! Ifall skadan är så allvarlig att du känner att du verkligen inte behärskar att laga själv så finns det många fina tjänster som hjälper dig att laga.  Exempelvis onlinetjänsten Repamera, eller din närmsta skräddare.  

VÅRDA

Visste du att endast 7% av det vi tvättar faktiskt är smutsigt? Vi tvättar alltså alldeles för mycket, vilket i sig är kasst mot miljön men också mot dina kläder. Fibrerna i tyget slits och formen tappas. Prova att vädra dina plagg istället och du kommer att märka att lukten försvinner och plagget känns mycket fräschare. Här finns även andra tips på produkter som du kan använda för att hålla dina plagg fräscha längre. 

Laga & Vårda
bottom of page