top of page

3 FRÅGOR TILL SECOND HAND-BUTIKEN ARKIVET

Uppdaterat: 10 dec. 2020

Att bli serverad stilsäkra plagg second hand är en lyx – en lyx som butiken Arkivet (extern hemsida, öppnas i nytt fönster) erbjuder! Lär dig om hur det funkar bakom kulisserna i en kurerad second hand-butik och om branschens framtid.


I både Stockholm och Göteborg har Arkivet sina välsorterade second hand-butiker. Deras sortiment följer principen att allt ska kännas modernt för att erbjuda ett miljövänligt alternativ för den trendsäkra. Vi ställde tre frågor till Emma Sundberg Wallman, Marknad och Hållbarhetsansvarig på Arkivet, om hur de arbetar!


Butiksinredning och kläder från Arkivets second hand i Stockholm.
En av Arkivets Stockholmsbutiker. Foto: Mikael Olsson

Hur ser ert flöde av kläder ut?


Vår inlämning är öppen måndag till fredag mellan 11.00-17.45. Vi tittar på kläderna direkt med kunden och gör en bedömning direkt på plats. Det vi tittar på är om plagget speglar säsongen, skick, ålder, trend och det kommersiella. Kläderna har vi sedan till försäljning i 30 dagar. Kunden får sedan 40% av försäljningspriset för de varor som sålts. Vi får dagligen in cirka 200-300 artiklar per butik och dag. Vi har ett konstant flöde av kläder och mycket av det som kommer in går redan samma dag, vilket gör att utbudet ändras konstant och det blir som en ny butik varje dag.


"Kläder kommer alltid att konsumeras, men vi alla måste ställa om och göra det hållbart hela vägen."

Vad finns det för utmaningar i att sälja second hand?


Vår största utmaning på Arkivet är framförallt att hinna med den mängd kläder som kommer in till våra butiker. En annan stor utmaning är att kunna ta hand om det som vi inte tar emot direkt i butik. Vi vill kunna samla in dessa kläder och sedan se till att det kommer till återanvändning eller återvinns på ett så pass miljövänligt sätt som möjligt.


Hängare med kläder.
Ett smakprov på utbudet. Foto: Mikael Olsson

Hur ser framtiden för second hand-marknaden ut?


Vi tror att detta är framtidens sätt att konsumera mode och kläder på! Vi tror att second hand bara kommer bli större och större med tiden. Vi ser redan idag att efterfrågan är väldigt hög och vi konsumenter är mer medvetna och vill göra hållbara val när det kommer till mode. Vi tror även att second hand kommer växa med tydligare koncept och mer nischat inom olika stilar och områden precis som inom ”vanlig” retail. Kläder kommer alltid att konsumeras, men vi alla måste ställa om och göra det hållbart hela vägen. Genom att lämna in det som du inte längre använder på Arkivet och sedan handla ”nya” kläder för din kommission bidrar du till ett slutet kretslopp där kläderna går runt mellan våra kunder.


Här kan ni följa Arkivet på Instagram!


Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page