top of page

5 myter om hållbart mode

Hållbart mode är en term som används ofta idag men som lämnar utrymme för tolkning. I och med den vaga definitionen finns det många myter om hållbart mode, så här tar vi upp 5 av de vanligaste myterna för att spräcka hål på dem! 1: "Om jag köper gröna certifierande plagg är det hållbart”

Det är viktigt att hålla isär på tredje part certifikat, så som GOTS och SVANEN och företagens egna certifikat och märkningar. Det är lätt att företag genom symboler och väl valda ord får ett plagg att framställas som mer hållbart än det kanske är.


Det flesta certifikat fokuserar oftast på en del av tillverkningskedjan och tar därmed inte hänsyn till hela systemet. Ett plagg kan ha tillverkats med ekologisk bomull men i en fabrik med dåliga arbetsförhållanden. Certifieringen är alltså sällan heltäckande.


2: ”Naturmaterial är bättre kvalitet och mer hållbart”

Utgår man från koldioxidutsläppen är det liten skillnad mellan material och alla material har sina miljöutmaningar. I stället för att lägga allt för mycket fokus på material, fundera över plaggets ändamål. Vill du ha lätt tyg för varma sommardagar eller ett tåligt tyg för gympassen? Ett plagg som är designat efter behov är ett plagg som kommer användas mycket och hålla länge!


3: ”Jag är hållbar för jag lämnar in kläder på återvinning/secondhand”

Endast 20% av kläderna vi lämnar in säljs i svensk secondhand. Resten sorteras ut för att transporteras till andra länder, som i sin tur sorterar ut osäljbara plagg till textiltippar. Att lämna in kläder ger dig helt enkelt inte ett frikort att konsumera nytt.


Däremot är det viktigt att stötta secondhandmarknaden. Både för att gynna den cirkulära modeindustrin och bidra till ideella organisatörer med goda ändamål.


4: ”Det är inte värt att laga billiga kläder”

Vi måste uppvärdera våra plagg och se dem som värdefulla trots prislapp. Genom att öka efterfrågan på skrädderitjänster kommer de också bli både mer tillgängligare och prisvärda. Vår önskan är att det ska bli billigare att laga sina plagg än att köpa nytt! 5: ”Jag köper plagg med återvunnet material – Det är ju bra!”

Att återvinna fibrer som blir till nya kläder är inte en jättestor vinst för miljön, då 80% av påverkan kommer från exempelvis färgning och vävning, alltså sådant som sker senare i produktionen.


Kläder som är tillverkade på återvunna PET-flaskor är heller inte så bra som det låter. Pet-flaskor har ett bra och fungerande cirkulärt flöde. Genom att ta Pet-flaskor ur sitt kretslopp och i stället skapa textil så låses materialet, då textilen inte kan återvinnas på nytt.

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page