top of page

F/ACT MÖTER HELENA LUNDSTRÖM

Uppdaterat: 3 dec. 2020

Vi tänkte att det var dags att ni skulle få möta några riktigt inspirerande och peppiga människor. Så vi gav oss ut för att hitta inspiratörer, kreatörer och eldsjälar som liksom vi brinner för en hållbar garderob och som vågar utmana modebranschen!

Vi fick möjligheten att möta ingen mindre än Helena Lundström på @helenalundstromdesign i hennes ateljé vid Stigbergstorget i Göteborg. I ett par timmar satt vi och pratade om rimlighet, hur hennes uppväxt präglat synen på materiella tillgångar och ett ständigt behov att skapa.

Ni kanske känner till henne och hennes underbara design sen innan, annars är det hög tid att ni tar er en närmare titt.

Helena berättar att hon tillbringade sina första 4 levnadsår i Etiopien då hennes föräldrar jobbade där, och hur det präglade hennes sätt att se materiella ägodelar och att skapa av det en hade. I Etiopien tog vi vara på plastpåsar och tygstycken, tvättade ur och använde igen. Det lärde mig tidigt att om jag ville ha mer saker så skulle jag behöva skapa dom själv berättar hon.

”Att det ska vara rimligt är en värdegrund som genomsyrar allt och som jag bär med sig sen jag var barn.”

Intresset för design kickade igång ordentligt i tonåren från en liten by i Västerbotten hennes familj flyttat till. Hon började ändra vintagekläder och skapade ett mer personligt uttryck. Tog isär klänningar och kläder, justerade och skapade sin första kollektion runt 18 årsålder. Hon var tidigt ute med att arbeta med att återanvända tyger hon hittade på second hand, göra remakes och startade sedan sitt första företag LaundryRoom 2008. Idag heter företaget Helena Lundström Design och hon skapar fortfarande merparten av all hennes design i redan producerade material.

Jag hittar mycket på second hand, även i Norrbotten när jag är hemma på besök, och sen

köper jag från gamla tyglager där jag vet att det inte är nyproducerar berättar Helena.

Jag vill få hållbarhet till något roligt, inte massa måsten och tvång! Utan spännande och inspirerande. Målet är inte att sälja på folk massa kläder, utan skapa unika plagg som lyfter både person, självkänsla. Jag vill lyfta garderoben för den som köper ett av mina plagg.


"Det är orimligt för mig att producera i nya material när det redan finns så mycket vackert."

HELENAS TIPS FÖR EN MER HÅLLBAR GARDEROB

  • Tidlöshet är viktigt att för en hållbar garderob

  • Styla fram trender är ett mer hållbart sätt att hålla sig uppdaterad

  • Lager på lager

  • Små justeringar & små remakes

  • Kika på Pintrest och bloggar

  • Investera i sin egen smak och lägga tid på att utforska sin egen personliga stil

  • Avfölj det som gör att du behöver överkonsumera och som stressar dig

  • Följ det som får dig att må bra och det som får dig inspirerad

Ni kan hitta henne på Instagram @helenalundstromdesign



Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page