SÅ VÅRDAR DU DINA KLÄDER

  Uppdaterad: 3 jan 2019

  Att redesigna, fixa och laga är superkul och jätteviktigt - men hur gör du med din garderob innan du hamnar i pysselverkstaden? Här kommer några tips för hur du kan vårda dina plagg och på så vis öka hållbarheten.


  TVÄTTA MINDRE

  Textilier slits ut snabbt fall de tvättas ofta och tvättningen i sig är inte speciellt schysst för miljön. Tänk efter en extra gång - behöver den här verkligen tvättas? Ofta kan fläckar gnuggas bort. Ifall du verkligen behöver tvätta så se till att hålla en så låg temperatur som möjligt. Den temperatur som anges på plagget är vad det max klarar av. Alltså kan du ofta ha lägre ifall plagget inte är supersmutsigt.


  VÄDRA MER

  Ifall ditt plagg luktar lite funky så kan du vädra istället för att tvätta! Häng bara upp plagget vid ett fönster så luktar de vipps jättefräscht av frisk luft och du har inte behövt stressa till tvättstugan. Du kan även hänga plagget på en galge i duschen. Ångan både slätar ut tyget och fräschar upp det.


  INVESTERA I RÄTT GALGAR

  Många kläder tappar formen ifall de inte hängs på rätt typ av galge och ingen gillar ju ett illasittande plagg. En god investering kan därför vara rätt galgar. Klädda galgar använder du till toppar, bredare galgar till kavajer och kappor och sedan finns det galgar specifikt ämnade till kjolar och byxor. Väl inne i garderoben ska plaggen hängas luftigt!


  BEHANDLA DITT PLAGG SOM EN KOMPIS

  Om din kompis var ett plagg - skulle du kasta den på golvet då? Skulle du knö in den i en trång låda? Förmodligen inte! Du skulle varsamt hänga upp den på en galge eller du skulle vika den noga innan du placerade den i rätt låda.


  Ifall du tar hand om dina kläder så håller de längre. Det är ganska enkelt. Hamnar de ofta på golvet så är chansen stor att de blir smutsiga och behöver tvättas (och du vet ju hur kläder mår av att tvättas för mycket).

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  CTI_logotyp_medtext.png

  F/ACT är en del av projektet Circular Textile Initiative.
  Det drivs av Re:textile, Göteborgsregionen och 
  Swedish Fashion Council och finansieras av Avfall Sverige tillsammans med Västra Götalandsregionen. F/ACT Movement finansieras även av Naturvårdsverket.

  FINANSIÄRER:

  PARTNERS: