top of page

FÖRDOMAR OM HÅLLBARHET OCH MODE - JOHANNA NILSSON, SLOW FASHION, GER SVAR PÅ TAL

Uppdaterat: 9 dec. 2020

Johanna Nilsson är instagrammare, bloggare, föreläsare, poddare och författare av boken Slow Fashion. Hon är en av de som står bakom Klimatklubben och hon är Sveriges guru inom hållbarhet och mode. Denna människa vet vad hon snackar om och vi har fått äran att utmana henne med några vanligt förekommande åsikter och fördomar om hållbarhet och mode. Häng med!

Johanna Nilsson porträtt
Bild: Johanna Nilsson

"Jag som individ kan inte påverka industrin"

Vad sorgligt att du inte känner att du har makt! Men sanningen är den att vi alla påverka. Du kanske inte kan påverka industrin fullt ut, men du har alltid makt över din egen garderob. Du bestämmer vad som finns där och vad du köper och har därför makt till att förändra vad just den ska innehålla!

"Det är äckligt med secondhand"

Du har aldrig bott på hotell? Då sover du i lakan som andra har sovit i – det är ju secondhand om något. Sen finns det många olika typer av second hand. Nu för tiden finns det väldigt välsorterade butiker, både fysiskt och online, som handplockar plagg utifrån stil och kvalitet. Du kan också ha klädbyte med dina kompisar – det är också second hand men du vet ju vem som bar plagget innan dig.

"Secondhand-plagg har dålig kvalitet"

Det kan det vara, men det beror på att vi köper dåliga grejer av låg kvalitet i första hand. Även här är mitt tips att leta på andra ställen. Välsorterade butiker med fokus på kvalitativa märken till exempel. Du kan också gå med i Facebook-grupper eller ha bevakningar på Blocket, Tradera eller andra online-marknader.

"Det här med att man ska hyra plagg passar inte mig. Jag gillar att äga mina egna grejer"

Då ska du fortsätta göra det! Mitt främsta tips är att hitta en hållbar version av det du redan gör. Om du föredrar att ha få grejer av hög kvalitet – fokusera på märken som har ett tydligt hållbarhetsarbete eller hitta dina kvalitetsfavoriter second hand istället. Ifall du snarare gillar fast fashion och att uppdatera garderoben ofta så byt ut det mot att gå på loppis eller byt kläder med kompisar. Det finns alltid ett hållbart alternativ!


"Svenska modeföretag är ju hållbara"

Vem har sagt det? Tyvärr så stämmer inte det. Den krassa verkligheten är att modeindustrin är väldigt smutsig, även svenska modeföretag. Så att handla svenskt är absolut ingen garanti – utan istället behöver du lägga lite tid på att göra research!


"Jag köper bara kvalitetsprodukter, så det är ok att köpa nytt"

Om du använder dem så är det bra. Men om de bara ligger i garderoben och du fortsätter att köpa nytt så spelar det ju ingen roll. Kvalitet är bra, men det är viktigt att kolla hur plagget ändå är gjort och hur länge du tänker använda det. Är det bara till en fest till exempel?

"Jag köper bara ekologisk bomull så det är ok att köpa nytt"

Om det är så att du står i butiken och väljer mellan icke-ekologisk eller ekologisk produkt så är det såklart bättre att välja det ekologiska alternativet. Dock är det inte lugnt för det. Det krävs fortfarande enorma mängder vatten för att producera bomull, eko som icke-eko, och det kan fortfarande vara ett plagg av låg kvalitet som inte håller speciellt länge. Den bästa lösningen är att ta hand om det du redan har – eller det som redan är producerat (d v s köp second hand).

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page