top of page

TVÄTTSKOLA! TVÄTTA MER HÅLLBART FÖR GARDEROBEN OCH PLANETEN

I Sverige tvättar vi i tid och framförallt i otid. Studier visar till och med att mindre än tio procent av det vi tvättar faktiskt är smutsigt! Därför har vi skapat en liten tvättskola med några handfasta tips på hur du kan minska på det onödiga tvättandet, vilket slösar på både vatten, energi och våra textiliers hållbarhet.TIPS #1 - FYLL TVÄTTMASKINEN

Första tipset ut är grundläggande - fyll din tvättmaskin när du tvättar, och bara med smutsiga kläder. Tänk efter innan du lägger något i tvättkorgen, räcker det om du vädrar eller bara sköljer upp plagget i lite vatten? Det kommer dessutom spara dig tid att inte tvätta lika ofta!TIPS #2 - ANVÄND BARA SÅ MYCKET TVÄTTMEDEL DU BEHÖVER

De flesta får lära sig en gång hur de ska dosera sitt tvättmedel och gör sedan likadant livet ut. Men det är dags att slipa till de här kunskaperna och lära om och lära rätt. Välj ett högkoncentrerat miljövänligt tvättmedel som kräver väldigt liten dos. Samma dos gäller hela tiden, oavsätt mängden kläder, eftersom mängden vatten alltid är densamma. Läs på instruktionerna för det tvättmedlet du väljer, och lär dig hur mycket den mängden är genom att hitta ett passande mått att ha nära till hands.


Genom att dosera rätt och välja ett bra tvättmedel vinner du på flera sätt - det blir mer ekonomiskt, dina kläder blir ordentligt tvättade och det blir färre farliga kemikalier i vattnet.TIPS #3 - SLUTA MED SKÖLJMEDEL, BÖRJA MED ÄTTIKA!

Sköljmedel är en riktig bov för tvättmaskinen. Den har ingen antibakteriell verkan, kemikalierna rinner ut i avloppet och det är ofta ganska dyrt. Ett bättre alternativ är ett hemgjort sköljmedel gjort på ättika och vatten. Ättika har antibakteriella egenskaper som hjälper till att hålla maskinen och kläderna rena, det är billigt och det är framförallt giftfritt. Här kommer ett recept skapat av Instagramkontot tipsochtrix på hur du kan skapa ett eget sköljmedel som räcker för hela 44 tvättar!


DU BEHÖVER

  • 8 dl vatten

  • 3 dl ättika 24%

  • Ev. eterisk olja för doft

SÅ HÄR GÖR DU

Koka upp vattnet och låt svalna. Blanda ner ättikan och eventuellt ca åtta droppar eterisk olja. Häll upp på glasflaska eller gammal sköljmedelflaska. Skaka på flaskan innan användning om du haft i olja.


Häll 1/4 dl av vätskan i sköljmedelsfacket per tvätt. Hitta gärna ett passande mått att förvara tillsammans med flaskan.TIPS #4 - TVÄTTA I RÄTT TEMPERATUR, OCH LÄR DIG VARFÖR!

Det finns flera saker att tänka på när man ska ställa in temperaturen på sin tvättmaskin, men tumregeln är att desto lägre temperatur desto lägre energiåtgång. Och det kan skilja rejält, som att en tvätt på 40 grader drar hälften av energi som en tvätt i 60 grader gör.


Låt alltid det ömtåligaste plagget bestämma graderna. Har du en blus som säger 30 grader tillsammans med övriga saker som säger 40 - kör då på 30. Men tvättar du underkläder samtidigt kan det vara bra att köra på 40. För underkläder behöver faktiskt inte tvättas varmare än så, eftersom bakterier inte alls dör vid 60 grader som många fått lära sig. Istället sliter det mer på våra underkläder som klarar sig utmärkt vid lite lägre temperatur.


Så se över dina tvättrutiner och vad du kan tvätta smartare, så kommer du långt!TIPS #5 - LÅT LUFTEN TORKA DINA KLÄDER

Den mekaniska bearbetningen i en torktumlare sliter otroligt mycket på textiler. Därför är det alltid ett mycket bättre alternativ att använda torkskåp, torkrum eller till och med utomhus som inte skapar något slitage. Du kan faktiskt torka dina kläder utomhus även på torra vinterdagar, eftersom luften då innehåller ännu mindre fukt än en vanlig sommardag!Comments


bottom of page