top of page

#1PLAGG7OUTFITS - REFLEKTIONER

Uppdaterat: 3 dec. 2020

Under vecka 43 fick f/activisterna anta stylisten Hulda Anderssons utmaning att bära ett plagg under sju dagar. Vad gör det med perspektivet på ens garderob och förhållandet till ens kläder? Vi bad fyra f/activister att svara.


Kvinna framför blå bakgrund i svarta byxor och vit t-shirt med Svampbob på.
F/activisten Catharina i sitt plagg för utmaningen, en Svampbob t-shirt.

Att många av oss har en komplicerad relation till våra garderober är inget nytt. Det är till och med en av grundpelarna till att F/ACT Movement ens kan existera, att kläder och ständigt utbytande av dem ger oss en dålig ekologi både för naturen och våra psyken.


"Det är som en intensivkurs i hur vi måste förhålla oss till våra garderober mer och mer, att samma byggstenar ska kunna kombineras i flera år."

Därför är stylisten Hulda Anderssons utmaning svårare än den kan verka vid första anblick. Att bära samma skjorta eller klänning i en hel vecka gör att vi begränsar möjligheten att ständigt förnya oss. Det är som en intensivkurs i hur vi måste förhålla oss till våra garderober mer och mer, att samma byggstenar ska kunna kombineras i flera år.


Så hur har det gått för f/activisterna? Hur känns det efter en vecka med samma plagg dag ut och dag in? Catharina Olsson, Åsa-Hanna Nordenmark, Moa Berglund och Maja Östman fick svara på hur de känner efter utmaningens slut.Vad har du reflekterat över under utmaningens gång?


Utmaningen var jätterolig. Helt plötsligt hade man något att skylla på när man skulle ”leka” med sina kläder. Och sen när man skulle ta en bild, det har jag har varit lite obekväm i att ta. För mig har detta varit som att öppna en dörr. Jag har haft så roligt.


Hur känner du för kläderna i din garderob efter utmaningens slut?


Vilka kläder jag har i min garderob! Jag älskar mina kläder och min stil som jag alltid tyckt varit annorlunda. Men nu känner jag inte så. Nu är jag stolt över min stil, stolt över mitt intresse över kläder. Och att det inte behöver vara det senaste eller dyraste. Utmaningen gjorde mig kreativ. Och av kreativitet skapas det alltid något bra. Om inte annat så mår man bra. Ge oss fler utmaningar!


Vad har du reflekterat över under utmaningens gång?


Att ha en arbetsoverall, ett blåställ, i sju dagar var bekvämt, på sättet att arbetskläder får mig att känna mig som ett bekymmerslöst proffs. Jag klarar allt såklart, jag har ju ett blåställ! Efter fyra dagar fick jag obehagskänslor, det hade inget med overallen att göra. Mer att någon utmanar mig till att klä mig, begränsar mig – jag vill genast tänja på gränser då.


Hur känner du för kläderna i din garderob efter utmaningens slut?


Nu efter utmaningen känns det som garderoben har svällt, ”va, hade jag verkligen alla dessa klänningar?” Mängden av plagg känns orimlig. Men det är också en glädje att kunna ta på sig vad som helst. Jag inser också mina privilegier i att bara ha en massa kläder för nöjes skull. Jag känner också att det är svårt att välja, med overallen slapp jag det. Det är både skönt med en begränsad garderob och problematiskt.


Vad har du reflekterat över under utmaningens gång?


Jag reflekterade över hur olika plagget kan kännas beroende på hur det kombineras! Och vad många olika sätt det går att använda ett plagg på.


Hur känner du för kläderna i din garderob efter utmaningens slut?

Jag känner att jag har mer i min garderob än vad det finns plagg, eftersom jag under veckan insett att varje plagg i sig kan användas i en hel vecka utan att kännas som samma. Jag valde en väldigt mönstrad skjorta i utmaningen då jag gillar att ha på mig den och ville utforska om jag kunde använda den på sju olika sätt utan att jag tröttnade på den, och det gick!


Vad har du reflekterat över under utmaningens gång?


Min främsta reflektion över utmaningen var hur länge ett plagg kan bäras och ändå kännas fräscht. Istället för att tvätta gick det att hänga ut och lufta och ha på sig igen dagen efter. Det var också kul att utmana sig själv att bära jeans i olika kombinationer.


Hur känner du för kläderna i din garderob efter utmaningens slut?

Jag har hittat nya sätt att använda min garderob. Och att våga utmana mig själv i att bära lager på lager.


Blir du sugen på att anta utmaningen? I videon här hittar du Huldas instruktioner. Dela gärna din resa med utmaningen under #1plagg7oufits!


Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page