top of page

BYT TILL DIG STILEN MED POPSWAP

Drömmen om att titta in i någon annans garderob för att kunna byta grejer gjorde Lin Kowalska till verklighet. Hon är en av grundarna till bytesappen Popswap, där användare kan bläddra bland plagg och favoritmarkera sådant de gillar. Om de matchar med någon annans garderob kan utbytet börja!


För att undersöka vilka önskemål och behov en sådan här tjänst behöver tillgodose har de f/activister som velat testat appen under ett par månader. De har dessutom fått lämna feedback, för att hjälpa företaget förstå vad medvetna konsumenter vill se och kunna göra. Vi pratade med Lin Kowalska om hur de arbetar för att ta fram en bättre produkt, och hur hållbara idéer inom Sveriges modevärld frodas just nu.


F/activisterna har fått testa Popswap, hur har deras feedback hjälpt er att utvecklas?


Popswap jobbar väldigt nära sina användare, och har inställningen att vi tillsammans utvecklar världens bästa app för hållbart mode. Den feedback som vi fått av f/activisterna har betytt mycket för oss. Vi har tagit till oss av vartenda ord — en hel del av det som är utvecklat idag är baserat på deras feedback, och även en hel del av den utvecklingen som kommer.Hur har pandemin påverkat er som nystartat modeföretag? Det är ju en tid när ingen lever ”som vanligt” och kanske aldrig kommer gå tillbaka till det som tidigare var standard.


Att lansera Popswap under en pandemi kan ha inneburit ovanliga utmaningar men också möjligheter. Pandemin gjorde digitalisering till en nödvändighet. Kombinationen med ett nytt digitalt samhälle och det faktum att vi tillbringar mer tid hemma, vilket ger utrymme att sortera och rengöra, gjorde att fler upptäckte och uppskattade möjligheten att använda Popswap för att hålla sin garderob uppdaterad utan dåligt samvete för miljön .


Popswap vann Stockholm Innovationsstipendium 2020 i kategorin kulturella och kreativa näringar. Hur mycket bubblar hållbarhetsinnovationerna i Sverige just nu?


Det bubblar, helt klart! Jag kan uppleva en stor skillnad och mer engagemang i frågan mot för bara ett år sedan, framför allt uppmärksammandet kring modeindustrins påverkan på miljön och hur vi kan hitta nya lösningar för att förändra vårt sätt att konsumera mode.


Trots att det bubblar så har vi märkt att det fortfarande saknas kunskap om mode- och textilindustrins påverkan på miljön. Därför har vi startat Fashion Goals Academy som är en kostnadsfri serie digitala föreläsningar med digitala verktyg från mode- och miljöexperter, influencers och profiler inom området. Genom att lansera Fashion Goals Academy vill Popswap inspirera unga till att byta modevanor genom att sprida klimatfakta, kunskap och inspiration och förslag på konkreta verktyg. Vi hoppas på fler liknande initiativ från branschen.


Skrivbord med en laptop på som visar Popswaps projekt Fashion Goals Academy.

Var tror och hoppas ni att Popswap befinner sig om fem år?


Jag tror och hoppas att Popswap används som en naturlig del av vardagen; både för att ha en konstant uppdaterad garderob med minimal påverkan på miljön och plånboken och för att få kontroll på din garderob digitalt och kartlägga vad du äger, använder och tycker om.


Följ F/ACT Movement på Instagram för att ta del om fler berättelser och uppdateringar om hållbart mode!

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page