top of page

F/ACT MÖTER EVELINA UTTERDAHL, EARTHWANDERESS

Uppdaterat: 9 dec. 2020

Vi fick möjligheten att ta en fika med klimataktivisten Evelina och prata om hennes engagemang, hållbart mode och hennes kärlek för att upptäcka världen. Ni känner säkert igen henne som @earthwanderess som med sina fantastiska resor och starka budskap kommit att inspirera otroligt många människor.


ÄLSKADE ATT RESA - SLUTADE ATT FLYGA

Evelina berättar om hur hon blev kär i att resa som ung och reste vid varje tillfälle som hon fick. Genom att hon blev mer och mer uppmärksammad fick hon även erbjudanden som gjorde att hon till slut kunde säga upp sig från sin fars optikbutik och resa på heltid. Hon fortsätter berätta att hennes hållbarhets fokus har kommit i två stora steg. Första var när hon blev vegan för ca 5 år sedan och det andra när utsläppssiffrorna för flygning nådde henne. Hon gav utan att tveka upp att flyga där och då.


Jag jobbar inte längre med nyproducerande företag då det handlar om att sluta köpa nyproducerat.

För mig var det ingen tvekan om att jag skulle ge upp flygningen när jag satt där med siffrorna, svart på vitt i handen. Min värdegrund har alltid varit så otroligt stark, även som ung. Det är den som driver mig, förklarar Evelina.


BEHÖVER INTE KONSTANT UPPDATERA SIG

Vi glider över på kläder, packning och hennes tankar kring hållbart mode. Jag har egentligen aldrig varit en storshoppare och köper aldrig nyproducerat berättar Evelina. Sen har ju min resande livsstil gjort mig till minimalist. Plagg har behövt vara bekväma och funktionella för att det skulle vara värt att släpa runt på. Det är såklart kul med mode men jag har inte det behovet av konstant uppdatering.


”Jag är oroligt styrd av min värdegrund, och har alltid varit.”

Kan som många andra känna av ruset av att handla något nytt på second hand men är väldigt medveten om det och är noga med hur och vad som handlas. Att leva på det sätt jag gjort har varit otroligt nyttigt för att se hur lite vi egentligen behöver och hur mycket överflöd vi faktiskt lever i. Smycken är dock en liten last vilket kan vara svårt att hitta secondhand. Men då letar jag återvunnet silver, gärna genom små lokala kvinnliga företagare.

EVELINAS TIPS FÖR EN MER HÅLLBAR GARDEROB

  • Om second hand kännas som ett stort steg fråga någon van second hand shoppare som du kan hänga på

  • Byt kläder

  • Testa olika butiker om du inte fastnar vid den första

  • Handla second hand från Sverige (en del av det hållbara försvinner i frakten)

Så vad är ett hållbart plagg för dig? frågor vi Evelina. "Ett plagg du redan har, med god kvalitet och som håller länge. Som till exempel min svarta klänning från Beaumont Organic som jag hittade på en utförsäljning hos Something Borrowed", berättar hon.


LÄNK

Ni hittar Evelina på Instagram: @earthwanderess, extern hemsida, öppnas i nytt fönster

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page