top of page

VAD ÄR STIL? F/ACTIVISTEN THERÉSE FUNDERAR


"Fashion is what you're offered four times a year by designers, and style is what you choose" – Lauren Hutton


Vad är stil för mig? Det enkla svaret på den frågan är att stil är ett sätt att visa vem jag är utan att behöva säga det. Och jag känner nu när jag skriver om det här att jag egentligen inte vet om jag har någon speciell stil. Jag klär mig ofta enkelt och har sällan saker som sticker ut på ett kul eller annorlunda sätt (betyder det att jag är en tråkig människa? Hoppas inte det haha). 


Jag är faktiskt ett praktexempel på otrendig när det gäller mode. Om jag ska vara krass. För jag är en sådan där som i princip ser en ny trend och tänker att jag aldrig skulle vilja ha plagget på mig. Någonsin. Och 1 år senare står jag där i butiken och känner mig fett nöjd över mina nyinköpta ”trendiga” byxor som de riktigt trendiga människorna garanterat redan har sorterat ur sina garderober. 

Vissa trender hakar jag aldrig på eftersom de helt enkelt inte är min stil. Istället går jag runt i mina baskläder (som jag trots allt älskar) och tänker att jag är tråkig. Men och andra sidan är jag förbannat bekväm. 


För en av grundtankarna inom slow fashion är att hållbart också handlar om att känna sig bekväm med sin stil och trivas i sina kläder. Vi ska våga hitta vår egen stil, även om den inte går hand i hand med den senaste trenden. För då kommer vi förhoppningsvis att i alla fall använda det som hänger i garderoben.


MINIMALIST ELLER MAXIMALIST?

Jag har tidigare sagt jag att jag ofta klär mig enkelt och sällan har saker som sticker ut på ett kul eller annorlunda sätt. Tror alla som känner mig skulle placera mig i minimalist-facket. Det ska vara så enkelt och stilrent som möjligt, gärna raka linjer och inte speciellt mycket mönster. Jag har en relativt klassisk basgarderob. Ni vet en sådan som man kan googla sig till ”10 plagg du bara måste ha i garderoben” + 711 blusar som nästan ser ut som varandra. Förutom att någon har en krage och en annan har gömda knappar. Yep, that´s me. 

Vissa tycker säkert att det minimalistiska är opersonligt. Jag tycker tvärtom. För det enkla är också en personlighet. Jag är superpedant och noggrann. Sen är jag också väldigt energisk, social och glad. Ibland tänker jag att min minimalistiska stil kompenserar för min personlighet. Annars hade hela jag varit en cirkus.  


Jag har inte för avsikt att byta klädstil helt, men jag skulle gärna vilja utmana mig själv och testa lite nytt. Är till exempel megaförtjust i herrmodet för kvinnor. Oversize skjortor, kavajer och byxor. Något som jag också skulle kunna tänka mig är att börja använda mer kjol och klänning till vardags. Samt mer accessoarer.MATCHA OCH REMIXA OLIKA PLAGG!

Trots att jag är en bekväm minimalist har jag ändå bestämt mig för att tänja på mina gränser under utmaningens gång. Har ju trots allt hittat hem ganska väl i min stil. Ska bara tvista till det lite. En sak som jag har tänkt på är det här med att ”fulmatcha”. Ni vet när en salig blandning av olika mönster, färger och material möts i en och samma outfit. Supercoolt på andra, men ska jag vara ärlig så är det inte min grej. 


Däremot gillar jag kontraster. Exempelvis kostym till sneakers, sidenblus och slitna jeans eller ulltröja tillsammans med glammiga örhängen. Riktigt wild and crazy. Ni hör ju haha.

Det som är viktigt med att matcha och remixa tror jag (om du nu har kommit så långt att du redan har hittat din stil – har du inte det, borde du absolut experimentera lite mer med fulmatchning kanske), är att försöka tänka helhet och inte enskilt plagg. Jag har nämligen gått i den fällan så många gånger. Du vet när man springer på ”det perfekta plagget” som sticker ut och verkligen skriker ditt namn. Och är fantastiskt på alla möjliga vis. I sin ensamhet. 

För när man väl har köpt och tagit hem plagget är det ju en jäkla djungel att försöka hitta något som passar till. Det slutar ofta med att det där plagget som gav en wow-känsla i butiken bara ger ångest och blir hängandes i garderoben. Det är inte hållbart.


Så jag tänker att ett första steg för en mer hållbar garderob är att tänka ett varv extra. Springer du på ett plagg (som inte är ett typiskt basplagg) så kan du fundera på redan i butiken hur du skulle kunna klä dig i plagget med det du redan har hemma. Passar det med fler än ett par byxor t ex? Går det att kombinera på flera olika sätt så att det går att bära i olika situationer? I så fall är det kanske ett bra köp. Ännu bättre om det är second hand, såklart.


Jag har provat att göra lite moodboards för att hitta en känsla jag vill komma åt i min garderob. Det är ett stort tips för att inte göra impulsköp, utan faktiskt planera lite kring vem man är och vilken stil man vill komma åt.Lycka till med er egen soulsearching i garderoben!


/Therése


Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page